Triggerpoint behandeling

Triggerpoints

Wanneer er sprake is van een triggerpoint in de spier, dan blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. De spiervezels blijven zelfs in rusttoestand samengetrokken en vormen een verdikking. Dit geeft een verhoogde spanning op de spiervezels. Door de verhoogde spierspanning wordt de doorbloeding van de spier minder, waardoor afvalstoffen zich ophopen en samenkleven. De beweeglijkheid van de spier wordt minder, waardoor stijfheid ontstaat. Ook heeft de verhoogde spanning een negatief effect op de aanhechtingen en pezen van de spier wat pijn kan veroorzaken.

Het meest kenmerkende symptoom van een triggerpoint is de afgeleide pijn. Het veroorzaakt niet allen pijn op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Bijvoorbeeld pijn in de onderrug kan afkomstig zijn van een triggerpoint in de billen, buikspieren of zelfs de kuiten. Elke triggerpoint heeft zijn eigen kenmerkende uitstralingsgebied.

Het masseren van een triggerpoint gebeurt met langzame, diepe strijkingen om de elasticiteit in de spier te verhogen en de triggerpoint zo min mogelijk te belasten. De behandeling wordt over het algemeen als vrij pijnlijk ervaren. Er is altijd sprake van onderlinge afstemming, zodat er wel sprake is van voldoende ontspanning.

De behandeling wordt over het algemeen geïntegreerd in de massagetherapie, waardoor de focus niet ligt op het wegmasseren van de pijn, maar op het onderzoeken ervan.

Wil je een triggerpoint oplossen, dan is het noodzakelijk om de triggerpoint minimaal zes keer per dag ongeveer een minuut te masseren. Hier zijn oefeningen voor die je thuis zelf kunt doen.